Начини за увеличаване на доходността от рапичното производство 2015-6-17

 

Поредица от информационни срещи със земеделски производители на тема „Начини за увеличаване на доходността от рапичното произиводство“, проведохме през месец май в 5 ключови региони на страната. Разглеждахме културата във всичките и аспекти, коментирахме пазарните условия към момента като производство, цени, очаквани добиви в България. Гост лектори представиха технологични тънкости при растителната защита на рапицата. Имаха възможност и фермерите да споделят впечатленията си от своя опит. Целта на тези срещи е да запознаем фермерите с новите технологии, да разберем с какви трудности се срещат и да им дадем съвети как да подобряват своето производство и да надграждат доходността си от културата.

 

В Стара Загора гост-лекторът Георги Димов от с. Караново от години сее хибридите на Монсанто. От хибридите ДК Екселиум и ДК Експауър миналата година получил рекордни добиви от 511 кг/дка.

 

След семинара в Карнобат, участниците в срещата посетиха опитно поле с хибриди Декалб. То се обработва от земеделския производител Теодор Иванов: „Доказани във времето хибриди, с много добър потенциал. Правят много разклонения и дават едни от най-добрите резултати. Средно от хибридите Декалб през годините съм получавал около 400 кг/дка.“

 

Гост-лектор на срещата в Албена беше известният земеделски производител в Североизточна България Иван Балабанов. „Имахме полета, където добивите бяха над 500 кг/дка“, коментира зърнопроизводителят. Миналата година сял хибрида ДК Ексторм, а тази година ще жъне и ДК Екселиум.

 

През последните 7-8 години фирмата на Борислав Бенев от с. Тръстеник, Русенско, произвежда рапица с хибридите на Монсанто. „Предпочитам ги, защото са много пластични и устойчиви на болести.

 

Павел Стоименов сее и конвенционални хибриди на Монсанто, и от Clearield технологията. „Всичките хибриди на Монсанто са добри, но миналата година имах истински бум в реколтата с ДК Импрешън. От големи площи прибрахме среден добив над 600 кг рапица от дка. Този резултат много ме впечатли. За нас, фермерите, новите технологии са много важни, защото условията, климатът се променят и ние трябва да бъдем в крак с тях. Затова съм тук на тази среща.“